Bernard’s – Irsko, irské tance a něco navíc

Aktuality 19. 12. 2011

Václav Havel odchází . . .

Od této doby jsem už měl Václava Havla pevně zakotveného ve svém zorném úhlu.
Druhé mé setkáním s Václavem Havlem bylo v Lánech někdy na jaře 1990. Byli jsme zde s rodinou na procházce v pro veřejnost otevřeném zámeckém parku. A najednou jsme uviděli dva jezdce na koních, z nichž tím jedním, evidentně nováčkem na koňském hřbetu, byl právě pan prezident Václav Havel. Nedalo mi to, abych si pana prezidenta nevyfotografoval. Nejlepší (ale zdaleka ne dokonalou fotografii) jsem ve dvou exemplářích poslal panu prezidentovi s prosbou o podpis s tím, že jedna fotografie je jeho. Pan prezident byl tehdy asi velmi zaneprázdněný a tak jeho tajemník opatřil fotografii razítkem se „srdcovým“ podpisem a poslal mi ji zpět.

S Lány mám spojenou i další vzpomínku, ačkoliv zámek v ní možná nehrál tak důležitou roli. Mám na mysli rozhlasový pořad Hovory z Lán, který vysílal Český rozhlas vždy v neděli odpoledne. Pamatuji se, že v těch dobách jsem nezřídka vláčel bateriové rádio s sebou na víkendové akce, abych v neděli odpoledne po obědě si mohl poslechnout rozhovor s panem prezidentem.  
A třetí setkání? To se uskutečnilo ještě v témže roce. V nakladatelství Lidové noviny vyšla tiskem Moc bezmocných a já zatoužil ji mít podepsanou od autora. V té době v bezprostředním okolí pana prezidenta se vyskytovaly dvě Báry, z nichž jedna byla (a doufám, že dosud je) moji dobrou kamarádkou. A tak se mi podařilo přes kamarádku Báru a Báru Štěpánovou získat podpis s věnováním (velmi originálním). Obě Báry tehdy velmi pobavil můj překvapený pohled, když jsem si knihu přebíral zpět a letmo kontroloval, zda podpis je opravdu tam, kde má být.

Portugalsko 1990 – foto Tomki Němec © 

Pak už jsem panu prezidentovi dal pokoj, aby měl klid na prezidentování, psaní a odpočívání, ale sledoval jsem jeho kroky až do současnosti.

Václav Bernard

Další články z rubriky Aktuality

Kam za Irskem v ČR?

28.březnaDálach (Hudba)
Lanškroun, Bar Fast the Door od 19:00
5.dubnaIrish Easter (Hudba)
Hradec Králové, AC klub od 19:30
Rí Ra
5.dubnaSession, vole! (Hudba)
Plzeň, Zach's Pub od 19:00
12.dubnaIrish Music Session (Hudba)
Praha, Whisky & Kilt od 20
21.dubnaCeilí Session (Tanec)
Praha, Taneční studio inSpiral Dance Company od 16:00

Objednávky tanečních bot a doplňků

Objednávky tanečních bot a doplňků